Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

divendres, 6 de març de 2015

USAP-Montalban: Janus a la Fidelíssima, per @janfaidit

ROMA
Janus és, segons la mitologia romana (que no és sinó la versió itàlica de la grega), el déu de dues cares. Casualment, se’l considera el primer déu de les llars romanes, de les entrades de les cases. Perquè escric curiosament? Doncs perquè no hi ha res més curiós, enguany, que la temporada de la USAP: en visites a domicili, un desastre ambulant. A casa, quasi imbatible. Dues cares de la mateixa moneda. I aquest diumenge em va tocar viure i veure in situ la millor versió, la casolana.

OVIDI
Abans, però, d’un partit en una hora tan intempestiva com un diumenge a les sis de la tarda (intempestiva, evidentment, si després cal fer dos-cents cinquanta quilòmetres en cotxe), disposava d’un parell de dies per retrobar-me amb la Catalunya Nord. I és que, tot i que aviat farà quinze anys de la meva primera visita a la Catedral (un dia d’agost, quan només existia una tribuna, i entrant el cotxe –un Seat Ronda!- gairebé fins a la gespa), darrerament els compromisos m’han impedit pujar-hi tan com m’agradaria. Per tant, transvestint un vers de la cançó del d’Alcoi, vaig procurar que el dia durés anys: a la Fidelíssima, la Llibreria Catalana amb la seva nova propietària, firant-me un llibre sobre Bernard Goutta (anatema: en francès!); el Boulevard (merda!) Vauban, els voltants del Castellet i la Catedral, i una botigueta de llibretes i estilogràfiques (cadascú té els vicis que té, què voleu!); Òpol i Perellós, i el seu castell engrunat; Talteull, en Jordi i el seu agermanament amb Orce (no és broma); Argelers i la seva platja: trenta-nou anys he tardat a trepitjar-la, i me n’he endut un caixetí de sorra que m’acompanyarà sempre dins del cotxe, com aquella pedra que vaig arrencar dels lavabos de Landsdowne Road ...). En resum, que al final a un li venien ganes que el partit fos a les vuit del vespre per tenir una mica més de temps per recordar aquells paisatges que amb el temps has fet teus, però que a la vegada vas descobrint com si fos la primera vegada que els veiessis.

ARBITRATGE I CURIOSITATS
Amb l’amic Pere Mestres enfilem cap al camp, ens asseiem una hora abans de la puntada inicial i xerrem. De tot i de res. Una mica de rugbi, un molt de la vida. I quan ens n’adonem, la pilota ja està en joc. Partit que preveus interessant, però que gairebé esdevé un tràmit: Montalban, tot i la voluntat i un parell o tres de pèlrojos, no aguanta més d’un quart d’hora. Cop de càstig transformat per un xutador que es revelà diumenge excepcional, Mathieu Belie, i dos assajos (Farnoux i Duvenage), i als vint minuts el marcador ja reflectia un 17 a 3: a l’equador del primer temps ja sembla que el dubte serà, bonus ofensiu sí o no? La suma progressiva de punts de la banda catalana no impedeix que, tot i tenir al sarró tres assajos abans del minut quaranta, quan Agnesi aconsegueix l’assaig dels visitants, un cert sentit dramàtic s’ensenyoreixi d’un estadi a dos terços de la seva capacitat: “ai que patirem ... pel bonus” (27-10, 38’). Com a detall a tenir en compte, especialment quan un darrerament només ha vist partit del sud de l’Albera: primera melé al minut vint-i-vuit ... i placatges alts a cor què vols. Al segon temps, l’home del xiulet –de qui teòricament els homes del rugbi no en parlem- es converteix en protagonista, o si més no, ho intenta. Més enllà de la seva permissivitat amb els placatges alts, que sanciona amb penalitat però no amb targeta (i algun n’hi ha de jutjat de guàrdia), concedeix un assaig de càstig al rival al quart d’hora de joc. Rigurós, per ser generosos amb el vocabulari. Com aquell avant en una jugada d’atac usapista que només va veure ell ... tot i que a les pantalles de l’Estadi es va repetir la seqüència manta vegades, per vergonya seva i del seu col•lectiu. Al final, però, la cosa no va passar d’un moment de protagonisme de l’actor secundari Bob. Amb el marge català al marcador, i un cop superat l’atac personalista del del xiulet i un cert desconcert com a conseqüència en el joc català, les coses van tornar a rodar com en el primer temps: en sonar la botzina final, 48 a 17. Victòria i bonus ofensiu. Janus ho suma tot i, tot i una temporada desastrosa lluny de casa ... roman a la segona posició de la classificació de ProD2 amb els playoffs d’ascens a la mà. És a dir: ja m’agradaria, que el meu nivell de desastrositat tingués unes conseqüències tan positives! Només manca, que no era poc, enfilar cap a can Pere a sopar: un bon plat de boles de picolat, un pèl a la Ferran Adrià, i una mica de llonganissa torrinyada. Saludar la família i més xerrar. I després ... Bé, després, com els herois antics: cap a casa sense trepitjar cap via de peatge. I passant per Trullars, per retre encara que sigui un breu homenatge a l'home que dona nom a l'estadi municipal de la localitat: aquell André Sanac la mà del qual vas encaixar fa tants anys.

UNA CÀMARA I UNA POLÈMICA
El partit, però, no acabà diumenge. Ni començà. Segons informen diversos mitjans, digitals i analògics, hi ha i hi haurà encara més mullader: tot sembla indicar que divendres algú va fotografiar les combinacions de touche dels de Sapiac. Aquestes fonts assenyalen cap a les integrants catalanes de la selecció francesa que romangueren a Montalban en motiu de la disputa del Sis Nacions. Més enllà del fet que deixar les combinacions de touche a la paret del vestidor és tenir poca vista, i confiar que els altres en tinguin encara menys, aquesta és la clàssica anècdota que fa tota la pinta de convertir-se en categoria. “Els valors de la USAP”, s’omplen la boca directius i tècnics. Doncs bé: ja els tenim, pel que sembla, en la seva versió pràctica. La LNR actuarà. Però el Club, si tingués valors, hauria d’actuar multiplicant per deu la més que possible sanció que caurà. O, en el seu defecte, estalviar-nos els discurset dels “valors”. Com hauria de fer un club més meridional subvencionat pels mateixos que subvencionen l’Estat Islàmic.

 @janfaidit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada