Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dijous, 1 de maig de 2014

Rugbi i País: en defensa de les arrels de la USAP

A mitjans de mes d'abril, Pere Manzanares -la veu catalana durant molts anys a l'Aimat Giralt- va presentar la seva renúncia en el càrrec. ELs motius els podeu llegir directament sobre el seu perfil de Facebook (clicant aquí). La seva exposició de motius és senzilla: durant 15 anys he intentat promoure el català a l'estadi, aquests darrers anys he comprovat un desinterès per part de la direcció i la gairebé desaparició de la catalanitat. L'any vinent ja no tindré el micro per uns segons homeopàtics com enguany, tampoc aniré a Montjuïc. La USAP s'està convertint en un club francès del sud de l'hexàgon amb una pinzellada de catalanitat oportunista. Qui cregui que aquestes afirmacions poden ser excessives, que pensi en l'estat de la versió catalana del web del club, o els idiomes en què estaven impreses les entrades de l'Estadi Lluís Companys. Per coincidir amb l'exposició d'En Pere, des de la Penya La Lleganya hem redactat i impulsem aquest escrit, titulat "Rugbi i País", que tenim la intenció de fer arribar la setmana entrant a la USAP a través de l'interlocutor amb les Penyes. Us demanem que us el llegiu i, si ho considereu oportu, mostreu la vostra adhesió simplement omplint el formulari que trobareu si cliqueu sobre aquest enllaç; si l'adhesió es fa en nom d'una entitat o associació, preguem envieu un mail a penya.lalleganya@gmail.com.


Benvolgudes, benvolguts 
El passat 18 d'abril ens assabentàvem que Pere Manzanares renunciava a continuar essent la veu en català de la USAP a l'Estadi Aimat Giralt. Som molts els que, gràcies a gent com en Pere Manzanares i la seva tasca, ens hem aficionat al rugbi i hem conegut millor la Catalunya Nord. Som molts els catalans del sud que, gràcies als escrits d'En Pere o a la seva veu a Ràdio Arrels, hem vist com la fórmula "rugbi i país" ens atreia, ens conqueria el cor i ens convertia en ambaixadors de la USAP dins de les nostres localitats, de les nostres comarques. Alguns, gràcies a ell i a gent com ell, hem recuperat la calça curta o ens hem atrevit, com a conseqüència de tot plegat, a participar (o fundar!) clubs de rugbi al sud de la línia dibuixada pel Tractat dels Pirineus. 
Els sotasignants d'aquestes ratlles no entenem la dimissió, o renúncia, d'En Pere Manzanares com un fet aïllat, sinó com un més d'una sèrie de despropòsits que, des del nostre punt de vista, trenquen la lògica de "rugbi i país" que crèiem que la USAP representava. Des del fet que la versió catalana del web del club estigui "en construcció" des de qui sap lo, fins al fet que les entrades de l'Estadi Lluís Companys estiguessin exclusivament escrites en espanyol i francès, obviant el fet que la llengua comuna entre Barcelona i Perpinyà és, senyors nostres, el català. Se'ns fa difícil, com a seguidors de la USAP i catalans del sud, entendre aquesta deriva que sembla destinada a convertir la catalanitat en una mera referència verbal o estètica (la samarreta ...), un senzill ham per a pescar "incauts". Podem arribar a entendre que, en aquesta època de professionalisme esportiu, es fa difícil compaginar segons què; però que sigui difícil no vol dir que no s'hi hagin d'esmerçar esforços, ni recursos. ni demanar complicitats: ens tenen i tindran sempre a la seva disposició en aquest àmbit. 
No estem demanant res que no sigui, formalment, estructural al club i al territori: viure la catalanitat de la manera més natural possible. els demanem, doncs, que recordin que la soca més s'enfila com més endins pot arrelar. Ho diu una bonica cançó, Sa Balanguera. No la triem per atzar: és un poema escrit per Joan Alcover i Maspons (nascut a Mallorca), musicat per Amadeu Vives (nascut a Collbató), que ha esdevingut himne de Mallorca, la part insular del país el Palau dels Reis de la qual roman a Perpinyà. I creguin-nos: quan ens hi posem, sabem enfilar-nos. Ben bé que ho demostrem els castellers del Principat o la Muixeranga del País Valencià. 
Uuna abraçada esportiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada