Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dijous, 17 de gener de 2013

L'emigrant

per Ferran Titou Puig
Els Tres Tombs de Vilanova, a TV3

Sento en Joan Pau Giné a l’ipod, Montparnasse. “És un desert la capital … sento la terra dels meus pares amb la llengua de les mares”. Si la nostàlgia d’un nordcatalà a Paris és això, és la mateixa que sent un sudcatalà a Madrid. 

Avui és el primer Sant Antoni que passo lluny de casa de fa molts anys. L’any passat fins i tot em vaig trencar la cama per ser a casa per Sant Antoni … enguany estic fotut … lluny i fotut. 

Sant Antoni és foc, és Nadal encara, és la terra, són les bèsties de casa … has de ser a Vilanova per Sant Antoni. Avui ha estat trist, m’he llevat sol i he dit el que es diu, he anat a missa a la “parroquia de san Anton” (Déu meu!! Que en són de diferents aquest paios!!), em gastaré els cèntims en un bon restaurant (a falta d’un bon xató i tortell) i … he pensat que ser emigrant és això. 

Quan ets a Catalunya et pots permetre el luxe de demanar la independència per raons fiscals, culturals, econòmiques, històriques … i fins i tot lingüistiques!!! Però qua ets fora desapareix el cap i el cor i apareix el baix ventre. Les raons no són tan elevades, segur segur segur només queda la panxa i la pell … vols la independencia perquè vols tornar a tocar, escoltar, ensumar, tastar i veure el país. 

Escoltar una gralla a la festa major de Vilanova, escoltar una merla al Gorrapte … escoltar “Ollada!!” al camp del Ceret!!! Ensumar l’olor de les mans quan vas a l’oliva, el pixat dels gossos, … Ensumar xirments com cremen a Tuïr!!! Tastar altra volta l’allioli, les cebes escalivades … la cervesa esbravada dels 3 temps a la Catalunya sud!!! Tocar els rasclers a la pedra del Garraf, el pèl dels gossos de casa … tocar una pilota que ha perdut el tacte del meu club!!! Veure desde la Ribera com el sol es pon a la Terra Alta, veure el campanar de Sant Antoni amb la senyera …. Veure els pals de l’Aimé Giral una altra vegada!!!! 

En el Puig de la Mola
Hi han trobat un avenc
Ni espanyol, ni francés
Sant Antoni és de Vilanova!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada