Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dimecres, 1 d’agost de 2012

Les Heros Perdus de Gabrielle o la història dels jugadors de l’USAP caiguts a la Gran Guerra

Com era Perpinyà el 1914? Com vivien els catalans del nord la Primera Guerra Mundial? Com eren els derbis locals entre l’ASP i l’USP? Què li passava pel cap a Gilbert Brutus i Fèlix Barbe quan s’enfrontaven?

Totes aquestes preguntes les respon de manera novel•lada Hélene Legrais a Les Heros Perdus de Gabrielle. A través de la Gabrielle, la protagonista, filla d’un notari de Perpinyà, que gràcies al seu oncle i als diumenges passats al camp de l’antiga carretera de Tuïr descobreix el rugby i els seus herois: els jugadors. Amb un estil costumista que ens apropa a la Catalunya Nord de l’època descobrim la vida del jove Aimé Giralt, la transversalitat de l’ASP, la rivalitat amb l’USP (anys més tard es fusionarien formant l’USAP), la redacció del periòdic el CRI CATALAN; les cartes enviades des del front pels jugadors, fins i tot en surt l’Albert Bausil, mentor d’un jove fill d’un altre notari de Perpinyà, en Charles Trenet ... en Nauté, en Fournié, en Codina … Tots els que defensaren el losange de Sang i Or que portaven al pit, tots els que començaren a fer gran el rugby català, els campions de 1914.

En parlaria molt més, però no vull avançar-vos res d’una novel•la que m’ha colpit i emocionat profundament … Ja em coneixeu: un cop més, una proposta que permetrà un acostament a la Catalunya Nord i que permetrà conéixer els catalans que viuen a la vessant nord de la columna vertebral del nostre país. Una proposta que es permetrà viure el país que conformen les sis comarques del nord … el que el gran escriptor nordcatalà Joan Tocabens, definia com Allà on la mar va a llepar el peu de les geleres, I l’avet fa reverència a la vinya.


Només us puc assegurar una cosa: un cop llegit, mai més tornareu a pasar per la placa que recorda els jugadors morts a l’entrada de la catedral de la mateixa manera. 

La història de la USAP en imatges
(cliqueu sobre l'enllaç)
Ferran “Titou” Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada