Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dimecres, 13 de maig de 2009

Protocol irlandès (?)

Gràcies a un impressionant i recomanable bloc sobre Irlanda, Innisfree 1916, avui us podem oferir la curiositat de la setmana (i, de fet, ens atrevim a dir que del mes ... potser de l'any i tot!). Com bé sabeu, el rugby és en l'únic esport on Irlanda és representada en la seva globalitat, integrant la república del Sud i els sis comtats sota jurisdicció britànica del Nord; això va fer que, protocolàriament, el XV del Trèvol oferís als dos caps d'Estat respectius, l'irlandès i el britànic, els trofeus aconseguits en el Sis Nacions d'enguany. Això vol dir recepció institucional davant de la presidenta irlandesa, Mary MacAleese, i de la reina del "Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord", Isabel II. Doncs bé, fixeu-vos en la posició de Ronan O'Gara en la recepció que va tenir lloc a Belfast ...

Les mans i les butxaques i tan panxo! Algú ho podria considerar una falta de respecte envers la primera autoritat britànica; i ho és, però té el seu rerefons històric: en plena guerra d'independència d'Irlanda, les tropes d'ocupació britàniques van emetre un ban el primer de desembre de 1920, a Macroom, segons el qual tots els habitants masculins de la zona tenien prohibit passar per davant de les casernes de la policia i de l'exèrcit amb les mans a les butxaques, sota amenaça de ser disparats. Des de llavors, es considera un deure constitucional de tot irlandès mantenir les mans a les butxaques davant de les autoritats britàniques.

O'Gara, doncs, no hauria sinó sintetitzat amb el seu gest les peculiars relacions històriques entre dues illes tan properes geogràficament, però a la vegada tan allunyades en d'altres àmbits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada