Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dijous, 5 de març de 2009

Documental d’aniversari

Després d’haver parlat en aquest bloc de l’existència d’un film ianqui amb el rugby de fons, i de la preparació per part de Clint Eastwood de la versió cinematogràfica d’El factor humà, ara ens toca dedicar un petit espai a una nova cinta produïda Pirineus enllà. És el reportatge L’âme des guerriers, editat a França en commemoració de la primera victòria del XV del Gall al Cinc Nacions (actual Sis Nacions).

El 4 d’abril de 1959, a Colombes, França aconseguia derrotar País de Gal•les per 11 a 3, i s’enduia amb aquella victòria el Torneig de les Cinc Nacions per primera vegada. Eren els mateixos jugadors que l’any anterior havien fet una gira per Sudàfrica, i havien aconseguit trencar la imbatibilitat dels springboks a casa seva des de 1896. El documental, que la crítica ha definit com a excepcional, reuneix de nou la generació 1958 i retrata l’epopeia del XV de França en el torneig d’hivern per excel•lència de l’Hemisferi Nord entre els anys 1959 i 1962, així com la influència que aquells homes i el seu joc van tenir sobre el desenvolupament del rugby i els seus valors a l’Estat veí. Seixanta minuts vibrants, amb un bonus de tres quarts sobre Les gestes du rugby.

Recordem aquí que la selecció del Gall va participar per primera vegada al Cinc Nacions l’any 1910; fins llavors, el torneig es coneixia com el Home Nations, per estar integrat exclusivament pels quatre països insulars. La selecció del Gall, a més, va ser exclosa entre 1931 i 1947 acusada de ... professionalisme! Com canvien els temps ...

Aquí sota teniu un tast del documental.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada