Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dimarts, 20 de gener de 2009

Una mostra sobre la història del rugby nordcatalà a la mediateca de Ceret

Tres jubilats apassionats de rugby, antics jugadors i entrenadors, han acomplert un treball de formigues dins la recerca i la classificació de documentació relativa al rugby nordcatalà. La llur motivació és de no deixar desaparèixer dins l' oblit la memòria dels grans jugadors, i han realitzat una mostra impressionant que toca més de 50 clubs de XIII i de XV de Catalunya Nord: 3 218 fotos, 120 llibres, 82 antigues pel•lícules, centenars de quilos de diaris i revistes... cobreixen un període que va del 1898 al 2004. Un gran valor històric, doncs, per una documentació a cavall sobre 3 segles i 2 mil•lennis de drops, melées, assajos i transformacions viscuts per moltes generacions de jugadors i espectadors.

Alguns exemples dels sorprenents tresors que s' hi podran veure? El faire-part (correu postal oficial) de la mort de l' Apòstol del rugby català Jean Laffont a la guerra de 14-18. O encara la demanda oficial de la USAP per utilitzar l' estadi Aimat Giral feta a ...la kommandatur alemanya durant el tèrbol període de l' ocupació!!! O bé encara, potser el més emocionant : una bossa de cuir per posar-hi les botes de rugby portant la menció USP-1914. És interessant de recordar aquí que l' USP ( Unió eSportiva Perpinyanenca ) era l'alumne estudiós que col•leccionava semifinals, finals i títols de campió de França, mentre que els Arlequins de Perpinyà han passat a la posteritat amb el temible sobrenom de "els quins": una colla de guerrers sempre a punt a barallar-se, tan en els barris de Perpinyà com en els camps de batalla rugbístics de l' estat francès. La nostra USAP va néixer, entre les dues guerres, de la unió sagrada entre aquests 2 enemics enrabiats. Peró teniu raó: això és encara una altra història ...

Parlem de la mostra ceretana doncs. Aqui teniu l' ocasió de venir dins la pintoresca ciutat de les cireres, a la comarca del Vallespir, per visitar aquesta exposició i enraonar amb els Catalans d' aqui. I veure que vivim tots igualment, sota un mateix cel blau, les nostres passions comunes ... Aquesta mostra serà exposada al tercer pis de la mediateca de Ceret (Vallespir) i obrirà les seues portes el 29 de gener entrant.
Pere Mestres

2 comentaris:

 1. Fantàstic!!!! i fins quan hi serà la mostra????

  Cal anar-hi!!!

  Joan "le p'tit montagnard catalan" Puig

  ResponElimina
 2. Vaig anar-hi dissabte passat i resulta que no és una exposició, sinó un arxiu o centre de documentació del rugbi nord-català.

  Per tant, l'espai no és obert al públic, sinó que cal demanar permís per visitar-lo a la mediateca.

  ResponElimina