
Cornualla (Kernow, en còrnic) és un territori de l’extrem sud-oest de la Gran Bretanya; amb llengua, bandera i una història pròpies, en l’actualitat compta amb poc més de mig milió d’habitants dedicats fonamentalment al turisme, però amb un sector agrícola i miner importants en la seva història recent. De la mateixa manera que Gal•les dins de la jerarquia nobiliària i territorial britànica és un principat, Cornualla és un ducat; de fet, el títol de comte de Cornualla i príncep de Gal•les recauen actualment sobre la mateixa persona.

Cent anys després, la Federació de Cornualla no va poder celebrar l’efemèride com hauria volgut. Van editar una samarreta commemorativa, van aconseguir que el trofeu del partit commemoratiu del Jocs Olímpics de Londres de 1908 entre els Barbarians i Austràlia es denominés Cornwall Cup; i que els Barbarians, en aquell mateix encontre, vestissin els mitjons de la selecció còrnica. Però poca cosa més.
El rugby a Cornualla es viu com alguna cosa més que un esport. Ho demostra el fet que el 1991 més de 50.000 habitants de Cornualla es desplaçaren a Twickenham per veure com, per segona vegada a la seva història, els de la samarreta groga i negra s’enduen la County Championship enfront Yorkshire. L’ovalada, doncs, continua viva en aquest petit país de l’extrem sud-oest britànic. Tot i el professionalisme; tot i comptar amb poc més de cinc-cents mil habitants; tot i no disposar de cap equip a la Guinness Premierhisp. Potser tenia raó aquell periodista, anglès evidentment, que els va definir com la tribu perduda de l’ovalada. Com bé diu el lema còrnic, fethy po fyliel an gwarry ha tra nahen (guanyar o perdre: el joc i res més!).
Aquells que vulguin saber alguna cosa més, poden aquest article d’Andy Seward sobre el el rugby a Cornualla des d’una perspectiva històrica Cornish Rugby and Cultural Identity: a sociohistorical perspective.
Cap comentari:
Publica un comentari