Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

divendres, 3 d’octubre de 2008

El XIII a la Catalunya Nord (3 de 3)

Prohibició del Rugby a XIII

Aviat esclataria, però, la Segona Guerra Mundial i tot hauria de canviar. Amb l'arribada del règim pro-feixista de Vichy, amb el mariscal Petain al capdavant es va prohibir literalment (mitjançant el decret num.5285 de 19 de desembre de 1940) la pràctica del Rugby a XIII a tota França, en un dels episodis més injustos de la història del Rugby.
Molts esports eren professionals en aquella època. El futbol, la lluita o el tennis ho eren i tots ells foren convertits en esports amateurs, doncs l'esport amateur era considerat millor segons les idees del règim. El Rugby a XIII però, fou suprimit. La Federació Francesa de Rugby a XIII va ser desmantellada i tots els seus bens patrimonials foren donats a la federació del XV. En total, 13 equips professionals, uns 140 d'amateurs i unes 70 institucions on s'hi practicava el XIII foren inhabilitades per practicar-lo. La prohibició era una fet.

Els artífex d'aquell cop gairebé mortal al Rugby a XIII foren en Paul Voivenel, president honorari de la Federació Francesa de Rugby (FFR) i autor d'un informe molt desfavorable del XIII, n'Albert Ginesty, president de la FFR, en Jean Ybarnégaray, secretari d'estat del govern i, suposadament, també en Jep Pascot, un antic mig d'obertura de la USAP, que hauria coincidit amb en Galia com a mínim en un partit del XV de França, uns anys abans, convertit ara en coronel de l'exercit de terra i director d'esports del règim de Vichy.

En acabar els temps de la prohibició, la Federació Francesa de Rugby a XIII es va tornar a constituir, però ni se li va retornar el patrimoni espoliat ni se li va permetre fer servir el nom del Rugby. Ara s'anomenava Federació Francesa del Joc a XIII (FFJXIII) i no ha estat fins fa molt poc que ha recuperat de nou la denominació de Rugby.

Època difícil

Amb el pas del temps, una mena de guerra freda va esdevenir entre els dos tipus de Rugby i, certament el XV li va treure molt d'avantatge al XIII en aquests anys. Tot i així, és sorprenent la quantitat de clubs i d'escoles de tretze que resisteixen: només a la zona dels Pirineus Orientals n’hi ha ben be una cinquantena, sent XIII Català, Sant Esteve, Pia, Palau del Vidre, Bompàs, Avinyó, Salanque o Carcassona alguns dels més representatius.

L'any 1951, França guanya el campionat mundial de Rugby a XIII, i en queda subcampiona els anys 55 i 68. Fou aquell mateix any que la FFJXIII decideix emprendre, per primer cop, accions legals per recuperar el mot Rugby com a propi. No fou fins el 1985 que el màxim tribunal francès ordenà la recuperació del mot.

Els temps estan canviant

L'any 2000, el Sant Esteve XIII i el XIII Català van decidir d'unir els seus equips sèniors per tal de crear un conjunt de molt bona qualitat i així va sorgir la Unió Tretzista Catalana (UTC), i d'on, cinc anys més tard, naixien els Catalans Dragons, l'equip català que juga a la millor lliga europea de XIII, la SuperLeague.

A banda dels primers èxits esportius dels Catalans, com haver arribat a la final de la copa l'any 2007 o als play-offs d'enguany, el fenomen està suposant una bona reactivació per a l'economia dels voltants de l'estadi Gilbert Brutus i per extensió de tot Perpinyà.

Actualment són moltes les persones que ja no veuen el XIII com un enemic ancestral al que cal fer el buit, sinó com un esport prou diferent que fins i tot pot complementar la pròpia formació esportiva. Certament, hi ha molts aspectes tretzistes, principalment la defensa, que poden ajudar a millorar la tècnica en el XV i això és un fet que a països com Nova Zelanda ja fa molt temps que se sap i s'explota.
El Rugbipensador

Podeu baixar-vos l'article complet,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada