Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dijous, 2 d’octubre de 2008

El XIII a la Catalunya Nord (2 de 3)

Catalunya Nord

Fou en Jean Galia, un català d'Illa de Tet qui va introduir el Rugby a XIII a la Catalunya Nord. En Galia havia estat un segona línia molt famós de la USAP i també del XV de França.

Cap a l’any 1932, amb 27 anys, liderava el Club Athlétique Villeneuvois (CAV XV), a Villeneuve-sur-Lot i mantenia moltes diferències amb la Federació Francesa de Rugby. Aquesta, finalment, va aconseguir d'expulsar l’equip sencer de les seves competicions amb el pretext d'un fitxatge irregular que el club hauria fet. Val a dir, que en aquelles èpoques de coses irregulars se’n feien sovint, o sigui que el càstig potser fou excessiu.

Aleshores en Galia, que havia contactat amb la gent tretzista del nord d’Anglaterra, arran d'un partit d'exhibició que es va fer a Paris entre Anglaterra i Austràlia, i després d'un curs accelerat del nou codi, es va endur uns quants jugadors a fer una gira per terres anglosaxones. Es feien anomenar els Pionniers, els Galia Boys com els coneixien els anglesos (vegeu foto). Fins i tot van guanyar-hi algun partit.

De tornada d'aquella engrescadora gira per Anglaterra, corria llavors l’any 1934 i els nois del CAV XV volien jugar i no podien. Fou llavors que el CAV XV es convertí en l'Sport Athlétique Villeneuvois XIII (SAV XIII), el que seria el primer equip de Rugby a XIII de tota França i ben aviat se li van afegir un munt d'equips més.

En només 6 anys, el Rugby a XIII es consolidà. Va quallar molt millor en el món rural que als grans nuclis: Cabestany, Canhoès, Toulouges, Ceret, Colliure, Espira de l'Agly, Estagel, Voló, Ponteilla, Port Vendres són, a banda de Perpinyà, algunes de les poblacions nord-catalanes on hi ha constància que s'hi van crear els primers equips tretzistes.

Es crea llavors la Federació Francesa de Rugby a XIII i les seves lligues, sent-ne la principal de caràcter semi-professional. També la Lord Derby Cup, la copa de totes les categories. Hi ha registrats, a la fi del 1939, 225 clubs tretzistes i l'equip francès venç l'anglès, per primera vegada en un esport col•lectiu, el 27 de febrer d'aquell mateix any.

El Rugbipensador

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada