Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dimecres, 2 de juliol de 2008

Náufragos. Vengo de un avión que cayó en las montañas

L’octubre de 1972, un accident aeri als Andes va commocionar la societat del moment: un avió s’estavellava a la serralada dels Andes, amb tot un equip de rugby de Montevideo -l'Old Christians- que volava cap a Xile per jugar un partit amistós a Santiago enfront els Old Grangonians. Setze passatgers del vol van sobreviure després de setanta-dos dies d’inclemències meterològiques, i havent d’arribar a l’extrem de menjar carn humana. Els seus noms: José Pedro Algorta, Roberto Canessa, Alfredo Delgado, Daniel Fernández, Roberto François, Roy Harley, José Luis Inciarte, Álvaro Mangino, Javier Methol, Carlos Páez Rodríguez, Fernando Parrado, Pedro Sabella, Adolfo Strauch, Eduardo Strauch, Antonio Vizintin i Gustavo Zerbino.

Trenta-cinc anys després, Gonzalo Arijón signa un documental que compta amb el testimoni directe dels protagonistes. Una història de solidaritat, però també sobre la condició humana, les seves fortaleses i les seves debilitats. L’accident va arribar a inspirar una pel•lícula, Viven, que no va agradar gens a molts dels supervivents per ser massa hollywoodyana, i set o vuit documentals. Arijón, prestigiós documentalista uruguaià, va decidir deixar passar tres dècades per parlar de la tragèdia que van viure alguns dels seus amics d’infància. El resultat és una cinta de prop de dues hores de duració que emociona fins a l’extrem, i que ha rebut diversos premis de caràcter internacional. Ha arribat a les pantalles catalanes aquest cap de setmana; podeu consultar-ne el web a través d’
aquest enllaç.

Des de fa uns anys, ambdós clubs disputen un partit anual per recordar la tragèdia. De fet, trenta anys després de la tragèdia es va arribar a disputar el partit enmig d'una emoció de difícil condensació en paraules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada