Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

divendres, 20 de juny de 2008

El senat francès atura el reconeixement del català

El senat francès va aprovar, per 216 vots favorables i 103 de contraris, una esmena que suprimeix del projecte de reforma de la constitució el reconeixement de les llengües minoritzades, entre les quals el català. Tant el govern com l'assemblea francesa van aprovar una modificació de l'article 1 que declarava les llengües minoritzades patrimoni de l'estat. Si el senat i l'assemblea no pacten un mateix text, la reforma de la constitució no podrà tirar endavant.

Força senadors havien presentat més de setanta esmenes per intentar que la constitució no reconegués les llengües dites regionals. L'esmena, que ha progressat, ha estat aprovada amb els vots de la UMP, dels comunistes, dels radicals, dels centristes i d'alguns senadors socialistes. Hi han votat contra la majoria dels socialistes, els verds i alguns senadors de la UMP.

Justament aquesta setmana l'Acadèmia Francesa ha exigit la retirada de la reforma de l'article 1 perquè, diu, 'la llengua de la república és el francès'. L'Institut d'Estudis Catalans va presentar va demanar-li ahir una rectificació, perquè creu que 'és del tot incomprensible que una institució com l'Académie Française gosi dir que el reconeixement d’aquestes llengües atempta contra la identitat nacional.' Amb aquesta aturada, l’Estat francès sembla voler mantenir la seva reconeguda fama de glotòfag.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada