Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dimecres, 30 d’abril de 2008

Passió pels ... llibres?

El rugby, esport minoritzat per aquestes terres, en d’altres latituds compta amb un suport i un recolzament envejable. No només és la competitivitat dels equips, l’existència de seleccions d’alt nivell, o el fet d’entrar en un poblet de cinc-cents habitants i trobar-s’hi un camp de rugby que ni el de la Santboiana. És aquella mena d’alè, d’esperit, que impregna tota la societat més enllà del rectangle de joc i la gespa que hi reposa.

Bona mostra d’aquesta transcendència del rugby és l’existència de la col•lecció Les Classiques du Rugby, publicades per l’editorial La Table Ronde (Grup Gallimard). La gràcia d’aquest aplec de volums és que recull gairebé tota la literatura que existeix sobre el món de l’ovalada. Des del clàssic recull de narracions d’Henry Garcia, Les contes de rugby , fins a llibres com el de Jean Lacouture, Le rugby c’est un monde, veritables proclames només en el títol.

En totes aquestes obres, queda clar que el rugby és alguna cosa més que un simple esport: un ingredient necessari per a la vida, una dramatúrgia amb els seus propis ritus, amb una geografia, una moral, una estètica pròpies ... La lectura de qualsevol d’aquestes obres, per aquells qui sàpiguen francès, és més que recomanable (i factible a través de llibreries com Laie).

Per desgràcia, en aquest país nostre ens hem de conformar amb l’excel•lent novel•la de Jordi Homs, Canvi de Peu, que mai ens cansarem de recomanar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada