Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dimecres, 9 d’abril de 2008

No només rugby ...

El món no només és rugby. L'esport es practica i s'insereix en una societat determinada, amb unes problemàtiques concretes, en un context que cal tenir en compte. És per això que, des de la Lleganya, defensem amb la mateixa força l'ovalada i la catalanitat. I és per això que avui us parlem d'un projecte faraònic, excessiu, mercantilista, que ha aixecat ampolles entre els defensors del medi ambient i contra el qual, com a associació, ens posicionem.

Els governs francès i espanyol, amb el suport incondicional de la Unió Europea, estan impulsant un projecte d'interconnexió elèctrica entre els dos Estats (l'anomenada línia de molt alta tensió, MAT, de doble circuit i de 400.000 volts entre Sentmenat-Bescanó-Baixàs) que compta amb el rebuig social de prop de 180 municipis a totes dues bandes dels Pirineus. Els dos governs han promogut una agressiva campanya d'enganys i desinformació per tal de convèncer els seus ciutadans que la interconnexió és una necessitat imperiosa per a alimentar el futur tren d'alta velocitat (TAV) Perpinyà-Figueres-Barcelona i subministrar electricitat a les comarques gironines. Això no obstant, com reconeix el mateix Comissari d'Energia de la UE, es tractaria en realitat d'una part d'un projecte molt més ambiciós -l'anomenada "anella mediterrània"- que enllaçaria França i Espanya amb els països del Magreb i la finalitat del qual seria exclusivament comercial: la venda dels excedents de la producció elèctrica francesa d'origen nuclear. A totes dues bandes dels Pirineus, la Plataforma No a la MAT i el Collectif Non à la THT lluiten al costat dels ajuntaments afectats per impedir la realització d'un projecte de conseqüències nefastes que en cap moment s'ha volgut justificar amb un estudi imparcial i que destrossarà per sempre unes zones d'un alt valor ecològic i paisatgístic i perjudicarà el desenvolupament d'activitats econòmiques locals. Al mateix temps, ambdues associacions impulsen una nova cultura de l'energia basada en l'estalvi i l'eficiència energètiques, la gestió de la demanda i la generació elèctrica de fonts renovables a prop dels llocs de consum, desterrant per sempre més el model obsolet basat en grans línies de transport. Com en el seu moment els nostres camarades de la Plataforma en Defensa de l'Ebre van defensar i impulsar -i defensen i impulsen, davant transvassament disfressats de captació puntual- una nova cultura de l'aigua.

Per tot això, us demanem que visiteu aquest web i signeu contra la MAT. L'objectiu és arribar a vint mil signatures. Els qui creuem periòdicament la frontera artificial del Pertús, i veiem el mal que hi ha fet el TAV, sabem la destrossa que pot suposar la MAT. Els nostres avantpassats ja van marcar el camí: visca la terra i mori el mal govern!

2 comentaris:

  1. Nosaltres ja hem signat. Roser i Ester.

    ResponElimina
  2. Jo també ... podem signar com a Associació???? és a dir com a Lleganya??? i com a SEL???? m'imagino que els hi interessa més entitats que no pas persones no???? algú ho sap????

    Le p'tit montagnard catalan

    ResponElimina