Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

diumenge, 27 de gener de 2008

Debut de la selecció catalana a XIII

Si fa unes setmanes us parlàvem del naixement de la selecció catalana de Rugby a XIII, aquesta vegada ens toca parlar del seu debut . Aquest cap de setmana, Catalunya ha participat en el seu primer torneig de carácter internacional; concretament, es tracta del Campionat de França Interlligues 2008, que té lloc a la localitat nordcatalana de Sant Llorenç de Palanca. El combinat català hi ha estat convidat per la Federació Francesa de XIII.

El XIII, o Rugby League, va néixer a Anglaterra el 1895 arran d'un conflicte entre els clubs de rugby del nord del país i els del sud. Els últims defensaven un esport amateur i els primers, originaris de ciutats obreres, proposaven una certa professionalització per poder indemnitzar els jugadors i fer-se càrrec de les despeses mèdiques que implicaven les lesions als partits. La separació va augmentar al final del segle XIX amb el canvi d'algunes regles, com ara la reducció del nombre de jugadors de quinze a tretze.

A Catalunya Nord i a França, el XIII va arribar el 1934 de la mà d'un català d'Illa de Tet, Jean Galia, i hi va arrelar amb força. Des de fa tres anys un equip perpinyanès, els Catalans Dragons, juga a les competicions europees d'elit d'aquesta modalitat de rugbi: la SuperLeague i la Copa d'Anglaterra, de la qual són vigents finalistes. Justament l'arrelament del XIII a Catalunya Nord i la presència d'un equip perpinyanès a les màximes competicions europees va impulsar ara fa un any un grup de persones a crear l'Associació Catalana de Rugby Lliga, amb la intenció de desenvolupar, fomentar, difondre i promoure aquesta modalitat rugbística també al Principat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada