Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dijous, 11 d’octubre de 2007

El factor humà

John Carlin, periodista anglès de cinquanta i escaig anys, va publicar el 2004 amb Seix Barral Heroica Tierra Cruel¸un volum que reuneix les cròniques i reportatges que va escriure des de Sudáfrica a partir de 1989. Seguint amb aquest filó, aviat veurà la llum un volum d’un interès innegable: The Human Factor: Nelson Mandela and the Game that Changed the World. Ambientada en la Sudàfrica de mitjan anys noranta, amb el final de l’apartheid i la celebració del Mundial de Rugby de fons, Carlin detalla en aquesta obra la importància, simbòlica i real, de la final de 1995 entre els amfitrions i Nova Zelanda. Tot i que el país sortia de l’apartheid, hi havia certes tendències heretades que feien difícil la convivència i la integració. Així, per exemple, el futbol era l’esport de la població negra, i el rugby el dels blancs; va haver de ser l’astúcia i la complicitat entre Nelson Mandela i el capità dels Springboks el que va permetre començar a trencar aquest mur esportiu invisible però ben real. El canvi de lletra de l’himne, Mandela amb la samarreta de la selecció, ... Fins i tot Ramon Solsona va escriure un conte en el seu darrer llibre, sobre aquell dia a Ellis Park.

La notícia no és només la futura publicació del llibre de Carlin, sinó que el binomi Morgan Freeman i Clint Eastwood n’estarien preparant la versió cinematogràfica. Val a dir que, de confirmar-se, estaríem davant d’una excel•lent notícia. No deixa de ser metafòric que l’actor que interpretaria el paper de Mandela sigui Freeman: un home lliure com pocs!

Creuem els dits i confiem en poder reviure, en pantalla de cinema, aquest moment tant important en la història contemporània de Sudàfrica i del rugby. Per els nostàlgics, aquí sota podeu veure el vídeo de la cançó que en el seu moment els Specials van dedicar a Nelson Mandela ...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada