Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dimarts, 1 de març de 2005

Mister Rugby ens ha deixat

Divendres passat a l’edat de 81 anys moria Jean Prat, un mite del Rugby Occità i una de les llegendes mundials del nostre esport.

Ara que és temps de 6 Nacions, és bo recordar com li va venir el mot de “Mister Rugby”: el sobrenom li posaria el gran comentarista del Daily Mail, Pat Marshall després de la 1ª victòria francesa a Twickenham l’any 1951, en homenatge i respecte al capità i gran tercera línia del FC Lourdes (D’on sempre en seria jugador). També com a capità de França, liderà l’equip que per primera vegada guanyà el 5 Nacions: l’any 1954. I en aquest mateix any, amb Jean Prat de capità els francesos aconseguien guanyar (per fi) a Nova Zelanda.

Quedarà en la memòria col•lectiva de tots els que estimem aquest esport una fotografia: la del darrer matx d’en Jean Prat al 5 Nacions. Victòria del País de Gal•les a Colombes (16-11) i en acabar els segones línies gal•lesos Russell Robbins i Rhys Williams pugen Jean Prat i seguits per tots els jugadors el porten en triomf pel camp. Rugby d’altre temps.

Respectat a l’hemisferi sud, estimat per saxons i totes les nacions celtes, mite a França ... i ... venerat a Occitània. Nascut el 1 d’agost del 1923 a Lorda, fill de pagesos bigordans fou campió de França amb el FC Lourdes el 1948, 52, 53, 56, 57 i 58. I finalista el 1945, 46 i 1955, final, aquesta darrera que perdria contra la nostra USAP ... aquella USAP de somni d’en Sanac, Sagols, Vaquer, ...

Com a jugador era extraordinari, no gaire fort per ser un tercera línia però era molt ràpid i sovint feia de “cinquè tres quarts”, un “winger” en deien a l’època. I amb aquest nom (“Le Winger”) obrí un bar al seu poble natal. De fet el camp del FC Lourdes era un terreny agrícola que son pare vengué a l’ajuntament.

En aquesta època on el Rugbi professional sembla que ha guanyat definitivament al “Rugby-Cassoulet” la figura d’un pagès, que practicava l’esquí de fons als Pirineus, “caçaire” d’isards esdevé mítica.

El catalano-occità Jo Maso (antic tresquarts de l’USAP i avui manager de la selecció francesa) en declaracions a l’Equipe digué dissabte passat: “A Austràlia, a la darrera Copa del món vaig tenir l’honor d’entrar al “Rugby Hall of Fame” i la primera fotografia del llibre era la d’en Jean Prat”.

Des de Catalunya diem: Adéu, Senyor Prat. Adéu Mister Rugby.
Joan Legolas Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada