Manifest Rugbi i País

Adhereix-t'hi omplint aquest senzill formulari

Pots llegir-lo clicant sobre aquest enllaç:
Rugbi i País


La Lleganya al Fèisbuc: m'agrada!

Cerca en aquest bloc

L'Arxiu Lleganyista

dissabte, 28 de febrer de 2004

Narbona - USAP

Derrota terrible, però catarsi i comunió lirica amb el rugbi i el país al Mas de les Fredes. En neix un dels més bells textos escrits mai per un Lleganyista ...

L'essència del rugbi català és al Mas de les Fredes, per Joan Lègolas Puig

Més enllà de Estagell, al límit nord del país, al peu del castell de Queribús hi ha el Mas de les Fredes, pedania que depèn de Taltehull. Turons negres de llicorella (esquistos en diuen allí). Tots iguals: als costers, vinya i dalt de tot, garriga. Són quatre arbres i quatre cases esventades. Piles de rabassons rera la casa per cremar. A la vinya, ceps turmentats pel vent del nord que arriba tramuntant. Si no fos per la vinya i la vista de Queribús de les Corberes, diries que eres en un malpaís.

I en mig de tot això hi treu el nas una afició transversal i corporativa: el rugbi. És una conversa al bar de bon matí, la complicitat d'un viticultor que hi tingué el fill a Dublín per la final (aquella final!!!), l'enyorança d'un antic jugador d'abans de la professionalització, anar a comprar l'hebdomadaire du rugby al quiosc... La sublimació com a poble d'aquesta part del territori es fa a l'Aimé Giral o davant de France 3 els dissabtes al vespre. I al final tens la sensació que és en aquest masos del Conflent, del Rosselló, del Vallespir , ... d'on neix la font que alimenta tot això. L'essència del rugbi català és a totes les pedanies de la Catalunya Nord. L'essència del rugbi és al Mas de les Fredes.

I quan beus d'aquesta essència, com si fos un bon cognac, et queda el regust a la boca per molts dies. El rugbi és la destil•lació d'un estat d'esperit. Ens treu del fons de l'ànima el que ens queda de camaraderia. És un diumenge de vent i fred al pati del mas amb la pilota a la ma. És córrer perseguint a la canalla al voltant de la taula, amb la pilota a la ma. És provar uns "drops" contra la paret del celler quan encara estàs tocat pel vi que has begut per dinar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada